Uitvaart in Utrecht regelen: wie kan u helpen?

herinneringen

Uitvaart in Utrecht regelen: wie kan u helpen?

Het regelen van een uitvaart is vaak erg zwaar voor nabestaanden. Heel begrijpelijk natuurlijk: in een korte periode van verdriet moet aandacht geschonken worden aan het zakelijk aspect, namelijk het regelen van de uitvaart. Erg lastig wanneer u met eigen verdriet te kampen hebt en zorg en aandacht wilt geven aan andere nabestaanden. Hoe kunt u in deze periode toch de juiste beslissingen maken voor de uitvaart, waar u ook later tevreden op terug kunt kijken? Zoek hulp van mensen en instanties die hierin gespecialiseerd zijn: zoek hulp van een uitvaartcentrum, uitvaartverzorger, of uitvaartondernemer. In deze blog bespreken hoe zij u, in de omgeving van Utrecht, kunnen helpen.

Hoe regelt u een uitvaart in Utrecht?

U kunt bij diverse instanties en professionals in Utrecht hulp inschakelen in de vorm van uitvaartbegeleiding: uitvaartcentra, uitvaartverzorgers of -ondernemers. Zij kunnen u bijstaan in alles wat geregeld dient te worden voorafgaand, ten tijde van en na de uitvaart. Sommige mensen kiezen ervoor dit grotendeels zelf op zich te nemen om de kosten te drukken, maar dit is niet eenvoudig. Een uitvaartondernemer weet precies wat er dient te gebeuren en kan u in alle stappen bijstaan en zaken uit handen nemen. Wanneer u hiervoor kiest, kunt u zich beter focussen op de rouwverwerking en eventueel beter uw familieleden en andere nabestaanden bijstaan.

Heeft u een vraag over een aankomende uitvaart in Utrecht? Stel hem gerust aan Sterkher en neem contact met ons op.

Waar dient u het de uitvaartondernemer van op de hoogte te stellen?

Wanneer u ervoor kiest u te laten bijstaan door een uitvaartcentrum, uitvaartondernemer of uitvaartverzorger, kiest u ervoor om de zaken grotendeels uit handen te geven. Grotendeels, en niet helemaal, omdat er een aantal zaken van u verwacht kunnen worden. Hier wordt u door de desbetreffende professional van op de hoogte gesteld. U kunt hierbij denken aan zaken, zoals:

 • Sterfgeval melden
 • Sterfgeval laten vaststellen
 • Aangifte doen bij de burgerlijke stand
 • Wensen voor laatste verzorging
 • Wensen voor opbaring
 • Begraven of cremeren
 • Zaken na de uitvaart

Benieuwd welke diensten wij verlenen en hoe wij u kunnen bijstaan? Bekijk de diensten van Sterkher.

Daarnaast dient de ondernemer op de hoogte te zijn van de wensen van de overledene en nabestaanden voor de uitvaart. Zoals:

 1. Afscheid
 2. Drukwerk
 3. Kist
 4. Bloemen
 5. Locatie
 6. Vervoer
 7. Dragers
 8. Condoleanceregister
 9. Toespraken
 10. Muziek
 11. Condoleanceruimte
 12. Catering

We zullen alle bovenstaande punten in deze blog verder voor u uitlichten, zodat u precies weet waar u allemaal aan moet denken. Wilt u hier meer over weten en bent u benieuwd wat de kosten van een uitvaart in Utrecht zijn? Lees het in onze blog met tips voor het regelen van een begrafenis in Utrecht.

Uitvaartwensen van overledene en nabestaanden

Bespreek uw wensen voor de uitvaart met uw uitvaartverzorger. U kunt controleren of de overledene zijn of haar uitvaartwensen heeft vastgelegd. Dit kan bijvoorbeeld in een wensenboekje staan, maar misschien heeft u ook beschikking over een uitvaartpolis of testament. Er kunnen ook wensen zijn vanuit de nabestaanden: bespreek dit met de betreffende nabestaanden en neem ook met hen de onderstaande punten door.

1.     Afscheid nemen

Bij de opbaring van de overledene, bijvoorbeeld in de vorm van een avondwake, kunnen nabestaanden afscheid nemen. U kunt voorafgaand uw naasten, zoals familie, vrienden en kennissen, uitnodigen voor een bezoek. Ook dit hoeft u niet zelf te regelen: dit kan samen met de uitvaartverzorger worden georganiseerd.

2.     Rouwdrukwerk

Hoe stelt u mensen op de hoogte van het overlijden van uw familielid of vriend? Er kan een rouwkaart verstuurd worden of rouwadvertentie geplaatst worden. De rouwkaart stuurt u naar naasten en de rouwadvertentie wordt geplaatst in de krant. Een rouwkaart heeft meestal de voorkeur om mensen op de hoogte te stellen. U kunt deze zelf maken of laten maken. Voor deze laatste optie neemt u contact op met een drukkerij: zij drukken de kaart voor u maar kunnen u ook helpen bij de vormgeving van de kaart. Is de overledene een persoon waarvoor een groot publiek bereikt dient te worden? Dan is een rouwadvertentie een goede optie. Deze kan in een regionale krant of landelijke krant worden geplaatst, maar ook online. Houd er rekening mee dat naar aanleiding van een rouwadvertentie meer mensen op de uitvaart kunnen komen.

Bij een uitvaart in Utrecht kunt u bijvoorbeeld een rouwadvertentie plaatsen in AD Utrechts Nieuwsblad.

3.     De grafkist

De keuze voor de grafkist, is een persoonlijke keuze. Hier zijn diverse mogelijkheden in, qua stijl, kleur en materiaal. De uitvaartverzorger kan u hier alles over vertellen: hij weet welke opties er zijn en helpt u bij het kiezen van een grafkist, zoals:

Klassiek: massief hout, lak en klassieke handvatten

Modern: modern afgewerkte kist van lichtgekleurd hout

Duurzaam: gemaakt van duurzaam hout dat biologisch afbreekbaar is

4.     Aankleding

Door middel van foto’s en bloemstukken creëert u een mooie ambiance voor een persoonlijke uitvaart. Hiermee geeft u glip van het leven van de overledene. Foto´s en bijvoorbeeld tekeningen van kinderen kunt u zelf verzorgen, maar bij de bloemen kan uitvaartbegeleiding u goed helpen: er is veel keus en een helpende hand kan dan fijn zijn.

5.     Locatie

Veel mensen kiezen ervoor om de afscheidsdienst in het door hun gekozen crematorium of uitvaartcentrum te houden: vaak ligt deze in de buurt, of is bekend van andere bijgewoonde plechtigheden. Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden, zoals plaatsen die een belangrijke factor waren in het leven van de overledene. Denk bijvoorbeeld aan: een kerk, theater, natuurgebied of een andere speciale plek van persoonlijke waarde. Ga in overleg met uw uitvaartbegeleiding en neem contact op met de locatie voor het maken van afspraken voor de afscheidsplechtigheid.

6.     Vervoer

De uitvaart begint met het rouwvervoer. Er zijn veel mogelijkheden: het favoriete automerk van de overledene, of ga voor oldtimers, motoren of koetsen. De uitvaartverzorgers van Sterkher helpen u graag bij het regelen van het rouwvervoer voor een uitvaart in Utrecht.

7.     Dragers

U kunt ervoor kiezen de overledene naar binnen te laten dragen door dragers. Gebruikelijk is dat dit vier dragers zijn, maar dit kunnen er ook iets meer of minder zijn. U kunt dragers via uw uitvaartcentrum inhuren, maar de dragers kunnen ook naasten van de overledene zijn. Overleg met uw naasten wie dit graag doet: overrompel ze er niet mee op de dag zelf, vraag het ruim van tevoren.

8.     Condoleanceregister

Bezoekers van de uitvaartplechtigheid kunnen hun naam, adresgegevens en een laatste berichtje achterlaten in het condoleanceregister. Soms kan er ook worden gekozen voor condoleancekaartjes, die na afloop ingezameld worden. Is er iemand overleden met een groot publiek of bepaalde positie in de regio? Dan kan er ook gekozen worden voor een online register. Stel mensen hiervan op de hoogte middels uw rouwadvertentie.

9.     Toespraken

Een toespraak is een mooie manier om een verhaal te delen met nabestaanden over de

overledene. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een anekdote (of meerdere), een passend verhaal of gedicht. Bespreek met uw naasten wie er graag zal willen spreken: dit zijn er meestal 2 tot 4 van 5 tot 10 minuten per spreker. Het ligt er natuurlijk ook aan hoeveel tijd u voor de plechtigheid heeft ingepland: gebruikelijk duurt deze 45 minuten. Uw uitvaartbegeleiding kan u goed helpen bij de organisatie hiervan.

10.  Muziek

Muziek wordt ervaren als een belangrijk onderdeel tijdens een persoonlijke uitvaart: dit is een weergave van het leven van de overledene en geeft de nabestaanden een moment van herkenning. Muziek wordt tussen de toespraken door gedraaid, waarbij er gemiddeld 3 worden afgespeeld. laat iets horen over het leven van de overledene en het zorgt daarnaast voor veel herkenning. Gemiddeld worden er 3 tot 5 nummers per uitvaart afgespeeld, van ongeveer 4 minuten per nummer. Houdt er rekening mee hoeveel tijd u voor de plechtigheid heeft gereserveerd: dit is meestal 45 minuten.

Heeft u inspiratie nodig voor mooie muziek voor de uitvaart? Bekijk hier een top 100 van meest gespeelde muziek op een uitvaart.

11.  Ontvangstkamer

De ontvangstkamer is de ruimte waar u elkaar na de afscheidsplechtigheid in alle rust kunt condoleren. Doorgaans heeft u hier 45 minuten voor per 75 genodigden. Heeft u meer genodigden die de afscheidsplechtigheid bezoeken? Plan dan per 25 genodigden 15 minuten meer in.

12.  Catering

Na de uitvaartplechtigheid is er de mogelijkheid gebruik te maken van cateringarrangementen die het uitvaartcentrum verstrekt. Velen kiezen voor een koffietafel, maar u kunt het ook aangeven wanneer u iets anders wilt. Denk bijvoorbeeld aan hapjes, extra zoetigheid of een speciale lekkernij die favoriet was van de overledene of waar u als familie mooie herinneringen aan heeft. Overleg met de uitvaartverzorging (of uitvaartcentrum) wat voor u en uw naasten de voorkeur heeft. U kunt natuurlijk ook naderhand verzamelen op een andere locatie.

Hulp van een uitvaartverzorger voor uitvaart in Utrecht

U leest het, er komt er veel kijken bij het regelen van een begrafenis. Wilt u hier graag deels of grotendeels bij geholpen worden in de vorm van uitvaartverzorging? Dan staat Sterkher u graag bij in Utrecht en omgeving.